kategorie:
Veřejný interiér I.
MgA. David Marek a Ing. arch. Tomáš Hrubý, DL STUDIO, s.r.o., www.dlstudio.cz
fotograf:
Tomáš Hejzlar
KANTEEN ORGANICA, OSTRAVA
Odbourat stereotyp klasické kantýny pro zaměstnance. Tak znělo zadání klienta při zpracování projektu restaurace Kanteen v budově Organica v Ostravě. Cílem bylo vytvořit vzdušný, přehledný a čistý prostor, který ale zároveň dokáže nabídnout příjemné místo pro strávení obědové pauzy.
Pro dosažení konzistentního výsledku v poměrně velkém prostoru jsme si stanovili několik témat.
Prvním z nich byla samozřejmě funkčnost, která je v gastroprovozu alfou a omegou. Odbavit co nejvíce lidí v co nejkratším čase. S tím se pojí moderní kuchyň. Svou bílou barvou představuje čistotu, kterou zákazník očekává při návštěvě restauračního zařízení. Je všem strávníkům na očích a přísně systematizovaná tak, aby efektivně odbavila co nejvíce jídel.
Stejně tak dispozice celého objektu je navržena s důrazem na plynulý pohyb velkého množství strávníků. Již od vchodu má návštěvník přehled o celém prostoru. Tam, kde předpokládáme shromažďování většího počtu osob, je dostatek místa. Tvar budovy těmto nárokům vychází vstříc a my jsme jej naším řešením podpořili.
Pro naplnění funkce celkově příjemného místa prostor nabízí zázemí jak jednotlivci, tak velké skupině lidí. Ke členění prostoru používáme samostojné dělící konstrukce. Ty mimo jiné poskytují domov značnému množství zeleně. Každý si může vybrat, jestli zde stráví více času a pohodlně se uvelebí na nízkém sezení, nebo spolu s kolegy obsadí polovysoké židle okolo velkého stolu při společném obědě.
Pro dovršení plnohodnotnosti objektu jsme kladli důraz také na akustickou pohodu. Pod stropem se nachází sada zavěšených objektů z akustických panelů. Ty převzaly organické tvarování korespondující s řešením budovy i dispozice. Mimo odhlučnění prostor zde také plní sekundární funkci. Opticky snižují vybrané části prostor, a tím je zútulňují.