kategorie:
Veřejný interiér I.
Roman Vrtiška a Vladimír Žák, VRTIŠKA & ŽÁK STUDIO, www.vrtiskazak.com a RESTAURACE TALÍŘ, www.restauracetalir.cz
fotograf:
Lukáš Pelech
RESTAURACE TALÍŘ, PRAHA
Koncept restaurace navazuje na interiér Boutique hotelu Pytloun, ve kterém se nachází. Autoři ponechali obnažené původní konstrukce historického domu U zlaté pšenice a do interiéru vložili nové patro s dominantním oválným barem.
Při navrhování Interiérů restaurace Talíř jsme citovali principy použité v Boutique hotelu Pytloun, abychom zachovali jednotnou identitu objektu, ale přitom zachovali charakter restaurace. Dům U zlaté Pšenice je jednou z prvních staveb v Praze, kde byla využita technologie stavění z železobetonu. Tento stavební princip jsme akcentovali a ponechali obnažené původní konstrukce a díky dobré světlé výšce se nám podařilo vetknout do interiéru nové patro. Vznikl tak intimní prostor, který není tolik exponovaný jako spodní patro, na něm je situovaný velký oválný bar, který je centrálním bodem celé restaurace. Formálně je interiér koncipován do tmavých tónů s akcenty zlaté a temně modré barvy. Vznikl tak útulný a komorní prostor, kde se mohou hosté zastavit a z klidu restaurace pozorovat ruch Václavského náměstí.