kategorie:
Veřejný interiér I.
Ing. arch. Martin Stára a Ing. arch. Eva Schilhart Faberová, spolupráce Ing. arch. Anna Bařinová a Ing. arch. Petra Malovaná, STUDIO PERSPEKTIV s.r.o., www.perspektiv.cz
fotograf:
Studio Flusser
UDRŽITELNÉ BISTRO & COWORK GREEN TABLE
Bývalá restaurace v pražském Florentinu se proměnila na zero-waste bistro doplněné coworkingovým a eventovým prostorem na pořádání akcí. Interiér je jednoduchý, kvalitní a udržitelný. Prostor se pyšní neobvyklým uspořádáním, jednotlivé zóny jsou snadno dostupné.
Výkladní skříň cirkulární ekonomiky – Green Table od Veolie
Prostředí plné zeleně a intimních zákoutí jako alternativa k běžným kancelářím. Bývalá restaurace v pražském Florentinu se proměnila na výkladní skříň cirkulární ekonomiky Green Table společnosti Veolia. Prostor akcentuje jednoduchost, kvalitu a udržitelnost. Green Table kombinuje zero-waste bistro s coworkem a eventovým prostorem pro pořádání nejrůznějších akcí. Architekti na 625 m² akcentují jednoduchost, kvalitu a udržitelnost.
Prostor Green Table architekti koncipovali jako multifunkční organismus. Prostor se pyšní neobvyklým uspořádáním – z restaurace se můžete přesunout do coworku nebo eventové zóny. Na schůzky lze využít dvě zasedací místností nebo agile room. Při organizaci eventu organizátoři ocení různorodost seskupení buď na podiu u TV nebo pak u plátna pro větší akci.
Odpadní materiály získaly nový život
Pro projekt architekti použili přírodní a recyklované materiály v zemitých tónech, které podtrhují celkový koncept prostoru. Na podlaze se nachází stěrka z Ecobetonu, stěny jsou opatřeny stěrkou Sto, která představuje organický materiál s minerální bází. V rámci interiéru také pracovali s kobercem z přírodního sisalu nebo závěsy ze 100 % lnu.
„Koncept využívá i odpadu z truhlářských dílen, který by jinak těžko našel uplatnění. Zbytky z překližky jsme nařezali a seskládali do desek stolů v zasedacích místnostech. Odpadový materiál z dýhovaných desek se zase objevuje na dveřích knihovny,“ vysvětluje architekt Martin Stára.
Pestrá selekce nábytku v interiéru podtrhuje vizi udržitelného prostředí a vytváří příjemnou neformální atmosféru. Nachází se zde například židle Chubby Chair od holandského designéra Dirka van der Kooija, který je vytištěná z recyklované drtě ze starých chladniček. Dalším kusem z recyklovaného plastu je židle Tip Ton od Vitry. Reprezentanty tu má i česká tvorba – židle a stoly od společnosti TON a křeslo Cocon od Master&Master.
Flexibilita a technologie
Green table slouží jako prostor pro využití inovativních technologií společnosti Veolia které jsou využity pro nasvícení prostoru, čištění a cirkulaci vody pro provozní účely nebo rekuperaci vzduchu. Unikátní hydroponický systém od českého startupu GreenTech zásobuje kuchyni bylinky a saláty nejvyšší kvality, vypěstovanými přímo v prostoru restaurace.
Výrazný prvek v interiéru tvoří hustá zeleň v atypických nádobách, která představuje tvar meandrů české krajiny. V prostoru coworku se pak objevují dělící stěny tzv. dancing walls, které jsou osázeny popínavými rostlinami. Představuje tak skvělý mobilní prvek k odclonění různých částí prostoru. Realizaci měla na starost firma Jungle Interiors.
Rozloha: 625 m²