kategorie:
Veřejný interiér I.
Ing. arch. Sujana Villafane Bohac a Ing. arch. Tereza Ciglerová, JAKUB CIGLER ARCHITEKTI, a.s., www.jakubcigler.archi
fotograf:
Filip Šlapal
RESTAURACE APRI V HAVRANÍKÁCH
Vinařství THAYA se rozhodlo podávat k vínu jídlo vysoké kvality ve vlastní restauraci. Základním konceptem je česká kuchyně v souladu s gastronomickou filozofií fine dining podniku. Tomu odpovídá i návrh interiéru čtvercového prostoru bývalé sýpky.
Hlavní myšlenkou investora bylo podávat k vínu i jídlo ve vysoké kvalitě a umožnit pohled do kuchyně ke sledování přípravy jídla. Šéfkuchař moderně interpretuje českou klasickou kuchyni, v souladu s gastronomickou filozofií fine dining podniku. Název restaurace je odvozen od názvu nejvyšší řady vín vinařství THAYA a v překladu znamená kanec/divočák.
Motto: není dobrého zdraví bez dobré kuchyně a není dobré kuchyně bez dobrého vína.
Do prázdného čtvercového prostoru sýpky, kde zůstala pouze ocelová nosná konstrukce a částečně dřevěné stropní trámy, bylo vloženo ocelové schodiště s proskleným výtahem, vstup s recepcí, obchodem a centrální bar. Okolo těchto pevných elementů jsou rozmístěny různé variace sezení: zvýšený dvoupodlažní prostor - hlavní stoly/ostrůvky - 3 sestavy ve středu dění s pohledem do kuchyně. Sezení na baru – čekání na stůl, rychlá konzumace. Vyšší sezení – degustační stůl pro skupiny. Zadní část intimnější, tišší, průběžná polstrovaná lavice. Ve 2. podlaží je umístěn salónek jako neformální, více flexibilní prostor sloužící pro větší skupiny, uzavřenou společnost nebo jako konferenční prostor s výhledem do hlavního prostoru restaurace.
Restaurace nabízí na 210m2 90 míst ve dvou podlažích plus 60 míst na terase a střešní zahradu pro degustace vín.
Sýpka je rekonstruována s důrazem na zachování původního tvaru a členění stavby a co největšího množství původních prvků, jako jsou ocelové a dřevěné konstrukce i původní omítky se všemi nerovnostmi. Doplnění/podpoření původního – upcyklovaná svítidla – repasované staré industriální lampy. Samotný prostor je bílý, černý a dřevěný, nábytek čalouněný/měkký a barevný, s metalickými detaily. Vybavení je navrženo, vyjma židlí, na míru pro APRI.
Vinařství THAYA
Koncept vinařství Thaya (Dyje) vznikl průnikem dvou místních archetypů, které symbolizují tuto malebnou část jižní Moravy. Je jím esence okolních skalnatých návrší s původní divokou vegetací na jedné straně a esence bezprostředně ležící obce Havraníky na straně druhé.
Vinařství tvoří vejčité nádvoří, jemuž dominuje v centru objekt bývalé sýpky, oddělující část výrobní od návštěvnické. Zvlněné střechy reprezentují část výroby vína a zelené návrší v sobě skrývá degustační sklepy a apartmány pro hosty, kteří zde mohou strávit noc. Bývalá sýpka, která symbolicky parafrázuje kostel jako ústřední stavbu na návsi, se proměnila v restauraci a její střecha ve vyhlídkovou terasu.