kategorie:
Veřejný interiér II
doc. Ing. arch. Petr Šikola, Ph.D, doc. Ing. arch. Václav Dvořák, CSc., Ing. arch. Jan Černoch, Ing. arch. Kristýna Bednářová, DOMYJINAK ARCHITEKTI, www.domyjinak.cz
SÁL PIVOVARU KOCOUR
Hlavní myšlenkou řešení je rehabilitace technické památky - varnsdorfské keramičky z roku 1912 a její přeměna na společenský sál s ubytovací kapacitou. V nevyužitém prostoru v přízemí dříve bývaly keramické pece a sklady. Dnes je zde dloupodlažní sál s vloženou galerií, tanečním parketem a zázemím malého pivovaru.
Hlavní ideou řešení je rehabilitace technické památky - objektu keramičky z roku 1912 - a její představení v nové technické a provozní funkci.
Předmětem návrhu je konverze prostorů v objektu bývalé keramičky na společenský sál s ubytovací kapacitou.
SÁL
V původním nevyužitém prostoru v přízemí objektu, původně sloužícímu k umístění keramických pecí a následně pro skladování zboží, se nacházela dvojice poškozených „H“ sloupů - volný prostor nového společenského sálu pro cca 250 osob vznikl odstraněním „H“ sloupů a vynesením navazujících konstrukcí táhly. Prostor nového sálu je dvoupodlažní s vloženou galerií, tanečním parketem, prostorem pro hudební produkci a přednášky, se společenským, hygienickým a technickým zázemím malého pivovaru.
Sál je přístupný přes předsálí, kterým v patře prochází ocelová lávka ze sklobetonových tvárnic se světelnou rampou, osvětlující stěnu z lahví s logem Kocoura, vítající příchozí.
Předsálí je provozně propojeno s pivovarskou restaurací. Interiér sálu je materiálově navržen v industriální atmosféře - betonové konstrukce jsou doplněny černým železem galerií, zábradlí z drátěných sítí, schodiště s perforovaným logem Kocoura. Podlaha je tvořena spárořezem ze šamotových cihel, hlazeným betonem a dubovým parketem, na galeriích ze slzičkového a hladkého plechu. V řešeném prostoru je umístěna dvojice barů s rozdílnou atmosférou – výčep je akcentovaný „nekonečným polem ječmene“, horní bar je digitálním displejem z pivních lahví s výhledem do pivovarské spilky. Podhledy barů tvoří zavěšené pivní tácky místního piva. Sál je vybaven zcela novým volným interiérem, doplněn orientačním systémem s motivem industriální žlutočerné šrafy.
Prostor sálu je osvětlen fabrickými okny a továrními svítidly, hlavní osvětlení sálu je zajištěno repasovanými továrními svítidly, zavěšenými ze stropu. Svítidla byla doplněna o hlavní zdroje světla dle požadavků na osvětlení prostor a o doplňkové zdroje – světelné kruhy pro intimní osvětlení (dle vzoru řady E46). Prostory pro sezení hostů jsou nasvětleny světelnými rampami s flexibilně uspořádanými svítidly. LED pásky doplňují schodiště, výčep a horní bar.
UBYTOVÁNÍ
Jedná se o vestavba pensionu do 3NP objektu pivovaru. Koncept řešení se opírá o vestavbu kontrastních boxů do existujících prostor původního skladu v podkroví keramičky. Vložené boxy nově organizují podkrovní prostory, definují společná prostranství a hotelové pokoje. Vložené boxy respektují stávající stavební strukturu objektu, vstupují v dialog s existující dřevěnou konstrukcí krovu a střeše dominujícími světlíky, v bílé barvě boxy plují po rezavé podlaze. Stávající sloupy krovu jsou ponechány v prostoru jako jakési sochy-objekty: jsou umístěny ve společném prostoru a vedle stěn v pokojích, stojí samostatně v interiéru některých koupelen. Společnému střednímu komunikačnímu prostoru dominuje oknem zarámovaný výhled na tovární komín a ocelové schodiště. Materiálové řešení odkazuje na industriální atmosféru místa – obvodové stěny budovy jsou tvořeny cihelným zdivem, podlaha celého prostoru je řešena v barevném odstínu rzi, stěny v betonové šedé, přístupové schodiště s povrchem ze slzičkových plechů, vstupní část objektu pak v cortenovém plechu a dlažbě z původních keramických cihel. Interiér pokojů je jednoduchý s atypickým dřevěným nábytkem, boxy koupelen jsou s důsledně bílým interiérem a dřevěnými umyvadlovými deskami, někde dřevěným sloupem. Součástí návrhu je orientační systém, koncept označení pokojů se opírá a sortiment v pivovaru vyráběných piv, každý pokoj má název a číslo odpovídající typu a stupni piva, doplněný o jeho charakteristiku.