kategorie:
Veřejný interiér I
Barbara Zedková a Lenka Mrzílková, spolupráce Anna Hermannová a Nadia Kosciow, MIAOW, www.miaow.cz
RESTAURACE KNEDLÍN, PRAHA
Inspirací pro interiér restaurace s plněnými knedlíky byly různé typy klasických českých venkovských stavení. Tradiční prvky roubenek však byly použity mnohdy netradičně. Jsou kombinovány s neony, moderním geometrickým sedacím nábytkem a čistými liniemi interiéru. Zdi jsou ozdobeny ručně stříkanými ornamenty v modré barvě.
Vzhled restaurace byl díky plněným knedlíkům inspirován estetikou venkovských stavení napříč celou naší republikou. Protože knedlík je sice tradiční české jídlo, ale v Knedlínu je podáváno poněkud jiným způsobem, a to formou překvapivých příchutí i servírování, tak i v interiéru najdete prvky z tradičních českých roubenek, které jsme použily tak trochu jinak.
Staročeské prvky roubených chalup jsou provázány v celém interiéru, v kombinaci s neony, moderním geometrickým sedacím nábytkem a čistými liniemi interiéru. Použití různých druhů dřeva nám posloužilo jako jinde malba roubených štítů. Diagonální členění zdobných prvků často používaných na fasádách stavení se propsalo celým interiérem včetně podlahy, jak v keramické dlažbě, tak u dubových parket i u obkladu toalet. Zdi jsou ozdobeny ručně stříkanými ornamenty v modré barvě. Michal Veltruský a Jonatán Kuna navrhli Knedlínu celkovou grafickou indentitu - orientační systém restaurace, nabídkové tabule, menu a neonové nápisy Knedlín, které zdobí jak stěny interiéru tak venkovní fasádu restaurace.
Knedlín je třípodlažní restaurace o celkové ploše 182 m2 na rohu Národní třídy a Spálené ulice. Přízemní patro, s vchodem z ulice, funguje jako bistro pro rychlé občerstvení a horní patro jako plnohodnotná restaurace. Tomu odpovídají i vybrané prvky interiéru a materiály. Vysoké stoly umožňující sezení na úrovni ulice a praktická dlažba v přízemním bistru naproti útulným dřevěným parketám a nízkému pohodlnému posezení v patře. V přízemí a v suterénu je umístěna kuchyně, do které můžete na přání investorů nahlédnout při objednávaní jídla i při výstupu do schodů. Všechna patra jsou obsluhována dvěma jídelními výtahy pro rychlejší provoz. V zázemí kuchyně jsou použity nejlepší italské technologie.